Роз’яснення щодо не нарахування окремим побутовим споживачам компенсації для покриття різниці вартості спожитої електричної енергії, яка передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 01.02.2021 № 64.

Для надання державної допомоги від підвищення ціни на електричну енергію була прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 01.02.2021 № 64 “Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії”, якою затверджено Порядок використання коштів для надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії (далі по тексту — Порядок). Порядком встановлено: “Головним розпорядником бюджетних коштів для надання компенсацій є Мінсоцполітики.

Компенсація надається шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг з подальшим їх зарахуванням, як часткову оплату за спожиту у I кварталі 2021 р. електричну енергію, на особові рахунки споживачів.

Пунктами 5 та 6 Порядку визначено: “Постачальники універсальних послуг не пізніше 2 числа місяців (лютий — квітень) 2021 року надсилають Мінсоцполітики і НКРЕКП реєстр споживачів електричної енергії у попередньому місяці зазначених у пункті 3 цього Порядку категорій для визначення серед них отримувачів житлових субсидій за формою, встановленою Мінсоцполітики. Подання відповідного реєстру здійснюється в електронній формі.

Мінсоцполітики звіряє інформацію, що міститься в реєстрах, з відомостями, що містяться в Єдиному державному реєстрі отримувачів житлових субсидій, і до 7 числа зазначених місяців повертає постачальникам універсальних послуг і НКРЕКП реєстри, у яких проставляється ознака щодо споживачів, які є отримувачами житлових субсидій.

Постачальники універсальних послуг з урахуванням інформації, отриманої від Мінсоцполітики, здійснюють розрахунки сум компенсації споживачам (крім тих, які отримують житлові субсидії) та до 10 числа подають Мінсоцполітики і НКРЕКП заявки на перерахування коштів для компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії за формою, встановленою Мінсоцполітики”.

За інформацією отриманою від  Міністерства соціальної політики України  при порівнянні реєстрів отримувачів житлових субсидій з отриманими від ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” реєстрами споживачів, яким надається компенсація,  окремі споживачі Запорізької області Міністерством соціальної політики України були визначені як отримувачі житлової субсидії з відображенням даного критерію в направлених до ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” реєстрах споживачів та в подальшому  не перерахуванням відповідних сум компенсацій. Тому окремим споживачам Запорізької області згідно до отриманих від  Міністерства соціальної політики України  реєстрам,  грошові кошти компенсації  не надійшли  на особові рахунки.

На даний час ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” звернулося з офіційним листом до  Міністерства соціальної політики України щодо проведення корегування реєстрів для перерахунку сум компенсації споживачам, направило в установленому порядку усі реєстри споживачів на виплату компенсації, та сподівається на позитивне вирішення вищезазначеного питання з боку Міністерства соціальної політики України.

У разі отримання від  Міністерства соціальної політики України скорегованих реєстрів споживачів для виплати компенсації, отримані в установленому порядку бюджетні кошти згідно до реєстрів будуть зараховані ТОВ “Запоріжжяелектропостачання”  на особові рахунки споживачів.