Увага!

Відсьогодні, 03 березня, ТОВ «Запоріжжяелектропостачання», що постачає електроенергію населенню Запорізької області за фіксованим тарифом, закуповуватиме її у 100%-му обсязі у державних компаній.

ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» — компанія, що на території Запорізької області постачає електроенергію побутовим та юридичним споживачам, уклало контракт на закупівлю електроенергії із державним АТ «Енергетична компанія України» (далі – АТ «ЕКУ») — одним з найбільших електротрейдерів в Україні. Відтепер – а саме, від сьогодні, 03 березня, коли починається дія контракту, — весь обсяг електроенергії, необхідний для її постачання за фіксованим тарифом (зокрема, населенню), «Запоріжжяелектропостачання» закуповуватиме ВИКЛЮЧНО у державних компаній.

Чому ця подія важлива?

Державні виробники НАЕК «Енергоатом» та ДП «Гарантований» покупець, у яких ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» вже тривалий час закуповує електроенергію для її постачання населенню, через технічні особливості не здатні забезпечити поставки у повному обсязі. необхідному для покриття потреб споживачів. Тож решту кіловатів електропостачальник був змушений закуповувати на вільному ринку у різних приватних трейдерів за значно вищими цінами.

Укладений контракт із АТ «ЕКУ» передбачає не лише меншу оптову вартість електроенергії порівняно до оптової ціни на ринку, а й можливість коригування договірних обсягів закупівлі, достатнього для повного забезпечення потреб споживачів. Це дозволить ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» уникати збитків на закупівлі згаданої вище різниці між договірними обсягами і фактичною потребою споживачів у приватних електротрейдерів і досягти економії коштів до 40 млн. грн. на рік.

Крім економії коштів, перехід на 100% закупівлі електроенергії у державних компаній за рахунок укладання контракту із АТ «ЕКУ» матиме ще низку фінансових та безпекових переваг:

1. Збільшення доходів держбюджету. Оскільки всі операції виконуватимуться між державними компаніями, ця співпраця забезпечить збільшення обсягів відрахувань податків і дивідендів до державного бюджету, який в умовах повномасштабної війни вкрай потребує додаткових надходжень.

2. Додаткові можливості для утримання тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Наразі за оцінками експертів енергогалузі, платежі населення за електроенергію лише частково покривають витрати виробників і постачальників на її виробництво і доставку. Кошти, додатково зекономлені та/або отримані держбюджетом за рахунок співпраці із АТ «ЕКУ», сприяють скороченню цього розриву.

3. Безпека постачання. В умовах війни і нестабільної ситуації на ринку електроенергії невиконання трейдером взятих на себе зобов’язань із поставки електроенергії, означатиме порушення не лише стабільної роботи ТОВ «Запоріжжяелектропостачання», але й стабільного електропостачання Запорізького регіону в цілому.

АТ «ЕКУ» входить до п’ятірки найбільших трейдерів країни, має необхідний досвід і експертизу для подолання ринкових ризиків, а також власну потужну балансуючу групу (2-гу за розміром в Україні). Наразі з компанією вже співпрацюють великі стратегічні підприємства, — зокрема, Укроборонпром, Укрпошта, Оператор газотранспортної системи, металургійні і хімічні заводи, — що разом узяті генерують до 10% ВВП України. Тож співпраця із цим державним трейдером дає більші гарантії безпечного і стабільного постачання.

Крім того, очікувана економія коштів дозволить підвищити рівень розрахунків із Оператором системи розподілу – ПАТ «Запоріжжяобленерго». Саме ці кошти є ключовим джерелом фінансування аварійно-відновлювальних та планових робіт, тож його своєчасне наповнення є запорукою вчасного виконання необхідних ремонтів в електромережах прифронтової Запорізької області.

4. Прозорість. Взаємодія між двома державними компаніями – це підвищення прозорості в операціях з електроенергію, оскільки саме держава контролює всі умови цієї взаємодії.

5. Прибутковість ТОВ «Запоріжжяелектропостачання». Зменшення вартості купованої електричної енергії забезпечить зниження витрат ТОВ «Запоріжжяелектропостачання», що у подальшому допоможе уникнути збитковості діяльності, яка була отримана за результатами 2023 року, та надасть можливість у наступних періодах досягти позитивного фінансового результату.

Завжди зі світлом у серці до Вас! ТОВ «Запоріжжяелектропостачання».