Роз’яснення для побутових споживачів щодо компенсації на оплату електричної енергії у зв’язку з відміною окремих знижених тарифів

ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” повідомляє,  що 1 лютого 2021 року Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 64 «Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії»,  якою затверджено Порядок використання коштів з державного бюджету для надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії.  Згідно з цією постановою, запроваджується надання компенсації на оплату електричної енергії, спожитої у I кварталі 2021 р., у зв’язку з відміною окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів:

— населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

— населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

— багатодітним, прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу.

Компенсація надається для покриття різниці вартості спожитої електричної енергії, що виникла в результаті відміни знижених тарифів і застосування фіксованої ціни для побутових споживачів, встановленої з 1 січня 2021 року.

Важливо: споживачі електроенергії, які отримують житлову субсидію, не мають права на компенсацію згідно з цією постановою!

Додатково звертаємо Вашу увагу, що під час здійснення розрахунку компенсації, не застосовується 30-відсоткова знижка, що була передбачена станом на 31 грудня 2020 року для населення, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Кабінет Міністрів України запровадив автоматичний механізм виплат грошових компенсацій, який не вимагає від споживачів додатково звертатися до електропостачальника для отримання дозволів або довідок,  електропостачальник сам здійснить всі необхідні розрахунки.

Компенсація надається шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг із подальшим їх зарахуванням, як часткову оплату за спожиту у I кварталі 2021 р. електричну енергію, на особові рахунки споживачів. Тобто, ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» врахує компенсацію в рахунках за спожиту електроенергію.

На даний час ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” очікує отримання  бюджетних коштів призначених для компенсації на оплату електричної енергії. Тому, компенсацію за січень 2021 року, споживачі зможуть побачити у рахунках за спожиту електричну енергію після отримання реального фінансування.

 

У разі виникнення будь-яких запитань споживачі можуть звернутися до кол-центру ТОВ «Запоріжжяелектропостачання”  (061) -228-22-20 (у робочий час).

 

Для кращого пояснення, надаємо приклад розрахунку компенсації:

Приклад:

Розглянимо два випадка, коли споживач, в якого встановлено електроопалення, спожив протягом місяця 2 200 кВт*год і 3500 кВт*год.

Як нараховуватиметься компенсація такому споживачу?

Спочатку слід перевірити, чи має даний споживач право на отримання компенсації. Для цього мають бути дотримані дві основні умови нарахування компенсації по даній категорії споживачів, а саме:

  • відсутність житлової субсидії
  • і наявність у споживача зниженого тарифу станом на 31 грудня 2020 року.

Якщо обидвох умов дотримано (субсидії немає, а знижений тариф застосовувався), то компенсація нараховуватиметься.

 

ОБСЯГ СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
2200 кВт*год 3500 кВт*год
1. Визначається фактична вартість спожитої електричної енергії по єдиній фіксованій ціні (1,68 грн за 1 кВт*год). Шляхом множення кількості спожитих кіловат-годин на

діючу ціну:

2 200 * 1,68 = 3 696 грн

таку ціну споживач мав би заплатити без компенсації

3 500 * 1,68 = 5 880 грн

таку ціну споживач мав би заплатити без компенсації

2. Визначається, скільки б споживач мав заплатити за зниженим тарифом (у межах 3 000 кВт*год на місяць тариф складав 0,9 грн):
 

2 200 * 0,9 = 1 980 грн

таку ціну споживач заплатив би за зниженим тарифом

3 000 * 0,9 = 2 700 грн

500 * 1,68 = 840 грн

2 700 + 840 = 3 540 грн

таку ціну споживач заплатив би з врахуванням зниженого тарифу

3. Розраховується сума, яка має бути компенсована споживачеві коштами державного бюджету. Вираховується різниця між вартістю фактичного обсягу споживання за

фіксованою ціною та за зниженими тарифами, виходячи з обсягу спожитої електроенергії даним споживачем:

3696 – 1 980 = 1 716 грн

таку суму електропостачальник подасть у своїй заявці на перерахування коштів для компенсації.

5 880 – 3 540 = 2 340 грн

таку суму електропостачальник подасть у своїй заявці на перерахування коштів для компенсації.

Якщо за місяць споживачу нараховано 3 696 грн, компенсовано 1 716 грн, то до

сплати залишиться 1980 грн.

Якщо за місяць споживачу нараховано 5 880 грн, компенсовано 2 340 грн, то до

сплати залишиться 3 540 грн.

 

Примітка: Якщо у споживачів, які мають право на компенсацію, встановлено багатотарифний лічильник, то при розрахунку суми будуть застосовані відповідні тарифні коефіцієнти за періодами часу.