Актуальні питання щодо постачання електричної енергії у 2021 році

Які зміни очікують споживачів з потужністю більше 50 кВт з 1 січня 2021 року?

З 1 січня 2021 року право на отримання універсальної послуги залишиться лише у побутових споживачів (населення), бюджетних установ та споживачів, які відповідають ознакам малого непобутового споживача, та мають договірну потужність до 50 кВт (включно). Споживачі, договірна потужність яких становить понад 50-150 кВт та користуються на теперішній час універсальною послугою,  опиняються  перед  вибором : як отримати невисокий і прозорий тариф за “вільними цінами”?

ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” пропонує заощадити кошти і отримати гарантоване електропостачання за прозорими реальними тарифами, які на даний час одні з найнижчих в Україні!

Споживачі, електроустановки яких приєднані до електричних мереж з договірною потужністю понад 50 кВт та які станом на 01.12.2020 року мають укладений договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг та планують продовжувати споживання електричної енергії з 01.01.2021 року, з метою безперервного споживання електричної енергії повинні подати в строк до 10 грудня цього року заяву – приєднання до договору постачання електричної енергії та обрати відповідну комерційну пропозицію. Дані заяви більшість споживачів вже отримали, та в разі неотримання заяви споживач може звернутися до структурного підрозділу в якому він обслуговується для її отримання.

Також хочу звернути увагу на комерційну пропозицію «Базова», Умови комерційної пропозиції «Базова», максимально наближені до постачання електроенергії за універсальною послугою і забезпечать комфортний перехід на Вільні Ціни, всі комунікації залишаються без змін, як і завжди, Ви будете отримувати єдиний рахунок, в будь-який зручний для Вас спосіб.

 

Чому останнім часом ціна універсальних послуг підвищується? Можливо вигідніше для малих непобутових споживачів скористатись комерційними пропозиціями та перейти на розрахунки за “вільними цінами”?  Які переваги на даний час залишаються для споживачів універсальної послуги ?

Дійсно,  останнім часом збільшилась кількість звернень малих непобутових споживачів з  питання щодо переваг та обґрунтованості тарифів на універсальні послуги.  Для уникнення непорозумінь та з метою інформування споживачів універсальної послуги слід звернути увагу  на наступне:

На підвищення ціни  електричної енергії з 1 грудня 2020 року, в першу чергу, вплинули регуляторні зміни НКРЕКП в частині визначення прогнозної ціни закупівлі на оптовому ринку, яка сформована, виходячи з ціни вересня 2020 року, яка складала на ринку «на добу наперед» 1483,37 грн/МВт*год (без ПДВ).

Слід звернути увагу,  що  споживачі універсальної послуги – це споживачі, ціна для яких регулюється із запізненням. До 1 грудня таке запізнення дорівнювало кварталу, з 1 грудня коригування відбуватиметься щомісяця.  При цьому порівняння цін по універсальних послугах і по вільних цінах, застосованих в одному місяці, на яке іноді посилаються наші споживачі, є помилковим.  Це не тотожні поняття і формування  їх здійснюється за різними принципами. У разі зміни ціни в поточному місяці у споживачів за вільними цінами таке коригування відбувається одразу, а у споживачів універсальних послуг – із запізненням.

У 2020 році ціна універсальної послуги протягом серпня та вересня в частині прогнозної ціни для закупівлі на оптовому ринку для постачальника універсальних послуг була значно занижена.  Відповідно, була занижена і ціна тарифу.  Тобто ТОВ “Запоріжжяелектропостачання”  змушене було здійснювати  закупівлю  електроенергії дорожче, ніж це передбачав тариф, і відтак, недоотримало кошти для покриття своїх витрат.

Також  важливим чинником формування ціни є вартість послуг операторів системи. Так з 1 грудня 2020 року рішенням НКРЕКП ціна послуг оператора системи передачі НЕК «Укренерго» була збільшена майже на третину. На підставі цього зросла ціна у всіх електропостачальників. А у зв’язку із недоотриманням у 2019 року сплачених на оптовий ринок коштів був збільшений і тариф постачальника універсальних послуг.

Підсумовуючи вищенаведене,  слід  звернути увагу споживачів на наступні переваги універсальної  послуги:

— регульований державою тариф;

— щомісячне коригування ціни;

— ціна не може змінюватись електропостачальником самостійно;

— прозорість формування ціни;

— оплата послуг з розподілу електричної енергії через електропостачальника;

— зручність для споживачів, які не мають відповідних фахівців у сфері енергетики, які в змозі перевіряти розрахунки.

 

Введення в Україні режиму карантину супроводжується погіршенням платіжної дисципліни споживачів, у тому числі населення, підприємств житлово-комунального господарства та малих непобутових споживачів, а  несплата за електроенергію тягне за собою загрозу дефолту для електропостачальників. Чи є на даний час загроза дефолту для вашого товариства ?

Статус «Переддефолтний» жодним чином не впливає на постачання електроенергії та взаємовідносини зі споживачами товариства, тому будь-яка інформація щодо припинення постачання, або відсутності фінансового забезпечення є виключно фальсифікацією для спотворення іміджу товариства.

До ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» надходять чисельні звернення споживачів стосовно статусу «Преддефолтний» та занепокоєність щодо даної ситуації. У зв’язку з цим Товариство надає роз’яснення.

Товариство набуло статусу «Переддефолтний» у зв’язку невиконанням п.1.7.1 Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 №  307 (зі змінами), внаслідок несплати рахунку НЕК «Укренерго» за «послугу діяльності субрахунку UA-1». Даний рахунок виставляється для досягнення нульового сальдо небалансів електричної енергії.

Отримавши рахунок, ТОВ «Запоріжжяелектропостачання» надало заперечення щодо виставленого рахунку та вважає дії НЕК «Укренерго» протиправними та такими, що не відповідають нормам чинного законодавства та умовами Договору про врегулювання небалансів електричної енергії. Однак, у зв’язку з недосконалістю Правил ринку, несплата будь-якого рахунку від НЕК «Укренерго» призводить до отримання статусу «Переддефолтний», а механізм компенсації рахунку UA-1 не описаний.

В даний час Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг проведені публічні обговорення стосовно постанови про внесення змін до Правил Ринку, в яких досягнення нульового сальдо включено до тарифів НЕК «Укренерго»  на оперативне-диспетчерське управління.

Після прийняття постанови статус «Переддефолтний» автоматично буде анульовано, а вимоги щодо сплати — автоматично скасовані.

 

Які переваги для споживачів у разі  отримання послуги електропостачання саме у ТОВ “Запоріжжяелектропостачання” ?

—  гарантовані обсяги електропостачання;

— прозорі тарифи, відсутність прихованих штрафів і небалансів;

— рівень тарифів один із найнижчих на Україні;

—  багаторічний досвід роботи та кваліфікований персонал;

—  сучасний  Кол-центр;

— Центри обслуговування споживачів та Інформаційно-консультаційний центр в повному обсязі забезпечують гарантовані стандарти комерційної якості надання послуг;

—  якісні  дистанційні електронні сервіси, в тому числі  особистий  кабінет споживача  ;

—  повага  до  наших клієнтів та готовність до взаємовигідного компромісу.